vrijdag 29 juli 2011

Een maand lang Nederlands-Indie

In augustus staat de tv-zender NostalgieNet in het teken van Nederlands-Indië. In het themauur, dat dagelijks wordt uitgezonden, wordt onder andere teruggeblikt op het leven van de soldaten in Nederlands-Indië en de bijzondere maar moeilijke periode die de Indiëgangers hebben beleefd in het verre Indonesië. Daarnaast ook aandacht voor de goede oude tijd in Nederlands- Indie, de Tempo Doeloe, met een kijkje in het typische Indonesische leven van toen en de invloed van de Nederlanders op het prachtige land.

In het programma ‘Rijk Verleden’ zelden vertoonde films over het leven op de eilanden die nu nog steeds veel Nederlandse toeristen trekken: Java, Bali, Sumatra, Lombok en de Molukken. Maar ook boeiende documentaires over het bittere afscheid van Indie, de politionele acties en het gedwongen vertrek uit Nieuw-Guinea, waarin de leidende politici van die tijd hun verhaal doen: Drees, Schermerhorn, Beel en later ook Luns. Deze films geven een indringend beeld van de politieke en militaire verhoudingen van die tijd.

Een brug naar het heden wordt geslagen in de documentaire ‘Indo Nu’ van Peter Bouwman en Carol Burgmeestre, een kleurendocumenatire waarin vier generaties terugkijken op die tijd. Indrukwekkende interviews gelardeerd met zwart/wit materiaal van de mensen zelf.

Tot slot in deze themamaand twee unieke Nederlandse speelfilms uit de dertiger jaren die zich afspelen in Indie: de komedies "Suikerfreule" en "Rubber", een tragikomedie over liefde en overspel in het koloniale milieu. Op woensdag en zondag om 20.30 uur, op de vaste filmavonden van Nostalgienet.

Highlights:

Maandthema: Nederlands-Indië

Dagelijks om 19.00 uur


Rijk Verleden over Nederlands-Indië

Zaterdag 13 augustus om 21.00 uur


Speelfilms ‘Suikerfreule’ en ‘Rubber’

Woensdag 3 en zondag 14 augustus om 20.30 uur


Documentaire ‘Indo Nu”

Donderdag 18 en vrijdag 19 augustus




Kijk voor meer informatie in de programmagidsen of op www.nostalgienet.nl.

dinsdag 26 juli 2011

NostalgieNet is op zoek naar een stagiair (directie)secretaresse!

De werkzaamheden tijdens de stage zijn zeer gevarieerd. Zo houd je je bezig met het afhandelen van de post en het afhandelen van telefoon en e-mail, maar zijn er ook diverse klussen te doen ter ondersteuning van de redactie en productie. Het beantwoorden van uiteenlopende vragen van klanten en het voorbereiden van de wekelijkse programmagids en tweewekelijkse nieuwsbrief vallen in het takenpakket van de stagiair.

Wil je graag werkervaring opdoen binnen een klein maar dynamisch bedrijf dat midden in de multimediale wereld staat en zoek je een uitdagende en unieke stageplaats, dan is dit je kans.

Klik hier voor meer informatie.

Tot en met zondag te zien: Mens & Dier

Tot en met zondag 31 juli kunt u genieten van "Maandthema: Mens & Dier" waarin onder meer wordt teruggeblikt naar dierendag, safariparken, dierentuinen en bosbeheer van vroeger. Ook vergeten we de populairste huisdieren natuurlijk niet in deze themamaand.

Elke dag om 19.00 uur ziet u de mooiste beelden over de bijzondere band tussen mensen en dieren voorbij komen. Van leeuwen in de sneeuw tot de eerste Dierenambulance en van wilde zwijnen op de Veluwe tot Dierendag in 1973.

Kijk voor meer informatie in de programmagidsen of op www.nostalgienet.nl.

maandag 25 juli 2011

Cultuur in beeld: Johfra

Kunstschilder Johfra werd in de jaren 70 bekend met zijn Zodiak-posters. Daarnaast schilderde en tekende hij nog vele andere werken in de traditie van het magisch surrealisme. Mythen en sprookjes hebben deze bijzondere kunstenaar erg geïnspireerd.

In 1991 werd de documentaire ‘De wereld van Johfra’ gemaakt. Hierin wordt zijn leven en passie onder de loep genomen. De documentaire is gefilmd in Frankrijk waar Johfra van 1964 tot zijn dood in 1998 woonde. De documentaire is een indringend portret van een kunstenaar die geïnspireerd door sprookjes een universele taal poogde te gebruiken in zijn kunstwerken.

Cultuur in beeld: De wereld van Johfra
Maandag 25 juli om 18.00 en 22.00 uur op NostalgieNet

donderdag 21 juli 2011

Weblog: Dierenasiel

Elke zomer komen er berichten naar buiten dat katten onbeheerd zijn achtergelaten, honden aan bomen zijn vastgebonden en de dierenasiels overstromen met afgedankte huisdieren in alle soorten en maten. Als kind trok ik dit me al erg aan. Ik ben een grote dierenliefhebber en hou van alle dieren, voor een hagedis of rat draai ik mijn hand niet om. Dierenliefde is in mijn ogen niet beperkt tot de koude dagen waarin poes Minoes of hond Rakker warmte en geborgenheid biedt. Een dier is een verantwoording voor vele jaren waar goed voor gezorgd moet worden. Gelukkig denken veel mensen hier hetzelfde over.

De Dierenbescherming zet zich elk jaar, samen met talloze asielen en dierenorganisaties, vol overgave in voor de bescherming van allerlei soorten dieren. De 's Gravenhaagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren werd in 1864 opgericht om de leefomstandigheden van onder andere paarden en trekhonden te verbeteren. In 1875 werd het mishandelen van honden en katten voor de wet strafbaar en in 1877 besloten verschillende lokale organisaties samen te gaan tot de Nederlandsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Sinds die tijd is er een hoop bereikt om het leven van huisdieren, wilde dieren en bedreigde dieren te beschermen. Dierenmishandeling, opvang en de leefomstandigheden van vee staan ineens op de politieke agenda. Deze strijd is tot op de dag van vandaag nodig, dierproeven en legbatterijen zijn pas sinds dit jaar in de EU verboden.

Gelukkig is er onder andere door de asielen, de Dierenbescherming, de Partij voor de Dieren en talloze andere organisaties veel meer aandacht voor het dierenwelzijn en de verantwoordelijkheid die de mens daarvoor heeft. Door scholing, goede opvang, regulering en een veranderende samenleving krijgen dieren langzaam maar zeker steeds meer kans op een goed leven. De dierenasielen zitten nog steeds vol, maar gelukkig zijn de redenen voor opvang vaak minder schrijnend dan wordt gedacht en worden veel dieren in een goed huis geplaatst. Nu ik zelf zit te denken om mijn langverwachte dierentuin thuis te gaan beginnen denk ik allereerst aan het asiel. Op hun website zijn vele lieve honden, katten, konijnen en andere dieren te vinden die een baasje zoeken. Het is heel verleidelijk om ze allemaal mee te nemen want ze zijn allemaal zo lief! Gelukkig ben ik verstandig genoeg om in huis te nemen waar ik voor kan zorgen. Hopelijk denkt u daar ook aan wanneer u op zoek gaat naar een huisdier en spiek even binnen bij het asiel. Voor u het weet bent u verliefd op een ‘afgedankt’ maatje wat een nieuw thuis verdient.

Danitsja Koster - redacteur

woensdag 20 juli 2011

Vliegen in vogelvlucht

De mens is altijd geobsedeerd geweest door vliegen. In de Griekse mythologie was kunnen vliegen een belangrijk thema, wetenschappers zijn al eeuwen bezig met methoden bedenken om te kunnen vliegen en dit te optimaliseren. Zweefvliegtuigen en ballonvluchten gingen vooraf aan het moderne vliegtuig. Ondanks de eerste pogingen in de 9e eeuw wordt vliegen pas gebruikelijk in de 20e eeuw.

Na de korte vluchten van Gustav Whitehead in 1901 en de gebroeders Wright in 1903 ging de vliegtuigindustrie vanaf 1910 echt van start. Vanwege de oorlogen waar verschillende landen in verwikkeld waren werd het investeren in de ontwikkeling en bouw van vliegtuigen steeds aantrekkelijker. Nederland heeft een belangrijk rol gespeeld in de ontwikkeling van de burgerluchtvaart. In 1919 werd de KLM opgericht door Albert Plesman en richtte Anthony Fokker de Nederlandse Vliegtuigenfabriek op. Beide bedrijven hebben vanaf hun oprichting een stempel gedrukt op het Nederlandse bedrijfsleven van de 20e eeuw.

In 'Retourtje Toen Luchtvaart' komen alle herinneringen aan vliegen voorbij. Aan de hand van interviews en bijzonder archiefmateriaal wordt er een beeld geschetst van de Nederlandse vliegtuigindustrie van de 20e eeuw. Vliegtuigspotten, Fokker, de Uiver en KLM, alle hoogtepunten komen in het programma voorbij.

Retourtje Toen Luchtvaart
Woensdag 20 juli om 22.00 uur op NostalgieNet

dinsdag 19 juli 2011

Van gehaktdag tot levertraan

Kent u ze nog, de traditionele Nederlandse gerechten? Van levertraan en balkenbrij tot snert met roggebrood en spek. De Nederlandse eetcultuur is in de afgelopen eeuw aardig veranderd, al blijven sommige klassiekers de weg naar de eettafels vinden. Niets zo lekker als een stevig Hollands maal.

In het programma 'Nederland Toen Eten' komen verschillende aspecten van de Nederlandse eetcultuur voorbij. Niet alleen de klassieke gerechten als de gekookte aardappel en streekgebonden tradities als krentenwegge, maar ook de productie van voedsel in Nederland en bijzondere nieuwtjes passeren de revue. De Keuringsdienst van Waarde, het maken van 30.000 liter erwtensoep en het verantwoord omgaan met voedsel ziet u in 'Nederland Toen Eten'.

Nederland Toen Eten
Dinsdag 19 juli om 20.30 uur op NostalgieNet

maandag 18 juli 2011

Alles over 1966

Weet u het jaar 1966 nog voor u te halen? Prinses Beatrix trouwt met haar Claus en de bruiloft wordt verstoord door een rookbom, de eerste niertransplantatie in het land wordt gedaan in het ziekenhuis van Leiden en Johan Cruijff maakt zijn voetbaldebuut tijdens het Europees Kampioenschap. Ook in het buitenland zijn het roerige tijden. Ghandi wordt gekozen tot premier van India, Soeharto neemt in Indonesië de macht over van Soekarno en in China begint de culturele revolutie.

Naast veel politieke en sportieve momenten, kende het jaar 1966 ook veel culturele mijlpalen. De legendarisch Beatles geven hun laatste concert, voor het eerst staat een Nederlands nummer op nummer 1 in de Top-40 namelijk 'Dans je de hele nacht met mij', diskjockey Eddy Becker begint bij Radio Veronica en de politieke partij Democraten 66 wordt opgericht.

In 'Een bijzonder jaar - 1966' ziet u alle hoogtepunten uit het nieuws, sport en cultuur voorbij komen. Buiten de nationale en internationale nieuwtjes ziet u ook de trends en rages uit 1966 voorbij komen. Even terug naar de tijd van het spel Twister en de hoogtijdagen van het feminisme met 'Een bijzonder jaar - 1966'.

'Een bijzonder jaar - 1966'
Maandag 18 juli om 20.30 uur op NostalgieNet

vrijdag 15 juli 2011

Gratis boek Beatles in Nederland en kaarten Beatles Museum!

Weet u alles over de Beatles? Of wilt u alles over ze te weten komen? Draait u hun platen grijs en raakt u niet uitgepraat over John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr? Of bent u gewoon benieuwd naar de meest invloedrijke band uit de geschiedenis van de popmuziek?

Bezoek dan Het Beatles Museum in Alkmaar!

Speciaal voor Vrienden van NostalgieNet stelt het museum een aantal vrijkaarten ter beschikking. Ook krijgt u met uw vrijkaart gratis het boek The Beatles in Nederland van Azing Moltmaker. Deze Beatleskenner bij uitstek is meestal ook zelf in het museum te vinden en kan daar al uw vragen over de Beatles beantwoorden.

Unieke documenten zoals contracten en geboorteaktes van de Beatlesleden zijn te vinden in dit museum. Ook het gratis boek dat u met uw vrijkaart krijgt, staat boordevol wetenswaardigheden.

Om kans te maken op een set van 2 vrijkaarten + 2 boeken mailt u uw abonneenummer naar info@nostalgienet.nl Maximaal 1 set per abonneenummer.

Nog geen Vriend van NostalgieNet? Vul dan het formulier op de website in. Voor verdere vragen kunt u altijd contact met ons opnemen via info@nostalgienet.nl en tijdens kantooruren via 035-6774141.

dinsdag 12 juli 2011

Rijk Verleden: Rotterdam aan den slag


Dinsdag 12 juli kunt u genieten van de bijzondere documentaire "Rotterdam aan den slag" op NostalgieNet. Deze film, die valt onder de serie Rijk Verleden, bekijkt het herstel van de Rotterdamse haven na de Tweede Wereldoorlog. In de film uit 1946 zijn vele verwoestingen van de stad en de Rotterdamse haven te zien en worden dappere Rotterdammers die de haven opnieuw willen opbouwen gevolgd.

Al op de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, 10 mei 1940, vielen er bommen op Rotterdam. Naar aanleiding van deze aanvallen en de dreiging om Utrecht ook te bombarderen capituleerde Nederland. Op een aantal gebouwen na lag het centrum van Rotterdam in puin. Tegelijk met de bezetting begon de bevolking met puin ruimen en werden er plannen voor wederopbouw gemaakt. Na de oorlog kon daar eindelijk echt mee begonnen worden. In "Rijk Verleden: Rotterdam aan den slag" wordt een indringend beeld geschetst van het herstel van de Rotterdamse haven.

Rijk Verleden: Rotterdam aan den slag
Dinsdag 12 juli om 18:45 uur op NostalgieNet

maandag 11 juli 2011

De wereld van Anton Pieck


Kalenders, boekomslagen, prenten, briefkaarten en ga zo maar verder. Anton Pieck is zelfs heden ten dage nog overal te vinden. Zijn karakteristieke tekeningen vol met details en een sprookjesachtige nostalgische sfeer zijn wereldberoemd geworden. In de tekeningen vertelde Pieck graag een verhaal wat uit kleine verhalen en anekdotes was opgebouwd. Daarnaast werd hij geroemd om zijn kwaliteiten als graficus. Zijn etsen, gravures en houtsneden trokken de aandacht van kunstcritici en het grote publiek.


Vanwege zijn kwaliteiten als tekenaar en graficus werd Anton Pieck gevraagd het sprookjespark De Efteling te ontwerpen wat in 1952 werd geopend. In 1968 begon hij met het ontwerp voor Autotron, wat in 1972 in Drunen werd geopend. Nadat het park wilde uitbreiden is het uitgeweken naar Rosmalen.

In het programma Cultuur in beeld: Anton Pieck krijgt u een uniek kijkje in het leven van deze uitzonderlijke kunstenaar. Anton Pieck neemt u in drie afleveringen mee naar het ontstaan van het Anton Pieck Museum, zijn jeugd en zijn werkende leven.

Cultuur in beeld: Anton Pieck deel 1, het huis van Anton Pieck
Maandag 11 juli om 18.00 en 22.00 uur op NostalgieNet

Dinsdag 12 juli om 18.00 en 22.00 uur Cultuur in beeld: Anton Pieck deel 2
Donderdag 14 juli om 18.00 en 22.00 uur Cultuur in beeld: Anton Pieck deel 3

vrijdag 8 juli 2011

Miniserie "Zwarte Ruiter"

Terug op NostalgieNet: de mini-serie ‘Zwarte Ruiter’. Elke donderdag en vrijdag om 21.00 uur ziet u een aflevering van deze bijzondere driedelige serie over het bewogen leven van twee verzetshelden na de oorlog. Met prachtige hoofdrollen voor Hugo Metsers, Pleuni Touw en Rijk de Gooier.

Kijk voor meer informatie in de programmagidsen of op www.nostalgienet.nl.

donderdag 7 juli 2011

Blog: De Dierentuin

Zomer 1982
Als 5-jarige smurf stap ik aan de hand van opa en oma uit de trein. In de grote stationshal kijk ik onrustig om me heen of ik al ergens beesten zie. Helaas... Na een wandeling van een kwartier bereiken we ein-de-lijk de dierentuin. Wat een avontuur! Ik val van de ene verwondering in de andere: de bloedhete, benauwde ruimtes van de krokodillen, de smerige stank bij de nijlpaarden, het keiharde gekrijs van de apen. En vergeet de olifanten niet. En de tijgers, de pinguïns en de stokstaartjes. Geen enkel dier blijft onbekeken en na urenlang struinen krijg ik als klap op de vuurpijl nog een ijsje in de speeltuin. De dierentuin is geweldig!

Zomer 1993
Als 16-jarige puber rol ik met al mijn vriendinnen luid giechelend uit de trein. In de stationshal slaan we voor de zekerheid nog even in: snoep, chips, cola en een stiekeme fles zoete witte wijn. Met volle tassen, bijgewerkte make-up en het gegiechel nog steeds op luid volume struinen we naar de dierentuin. Eenmaal daar is alles als vanouds: de snikhete ruimte met krokodillen, de stank bij de nijlpaarden en het gekrijs van de apen. Met tomeloze energie doorkruisen we de dierentuin. Snel nog even langs de pinguïns, tijgers en stokstaartjes zodat we ons de rest van de dag volledig kunnen concentreren op het versieren van die leuke jongens die toevallig ook een bezoek aan de dierentuin brengen. Als het personeel ons vraagt om de dierentuin nu toch echt te verlaten, zijn we voldaan: met een pluchen pinguïn, een buik vol chips en, als je mazzel hebt, een nieuwe verkering, vertrekken we weer richting station.

Zomer 2011
Als vrouw van halverwege de dertig stap ik met al mijn vriendinnen uit de trein. Aan mijn hand een van de vele koters die zij ondertussen op de wereld hebben gezet. De stationshal is inmiddels een bouwput dus we zetten onze weg onmiddellijk voort richting dierentuin. Waar alles nog altijd als vanouds is: krokodillen, nijlpaarden, apen, warmte, stank en gekrijs. Met een brede glimlach op mijn gezicht struin ik door het dierenpark. Elk dier, elk hoekje van het park roept warme herinneringen op. Om me heen zie ik mijn vriendinnen net zo hard genieten. Iedereen heeft mooie, nostalgische herinneringen aan de dierentuin en bij elk bezoek leven die weer op alsof het gisteren was. En ook al is de kleine, gemoedelijke dierentuin van vroeger inmiddels getransformeerd tot een marketingmachine inclusief Oceanium en indeling naar werelddeel en ontsnapt er zo af en toe een Bokito uit zijn hok, niemand kan ons die fijne herinneringen meer afnemen.

Heleen - redacteur

woensdag 6 juli 2011

Deze maand alleen voor Vrienden van NostalgieNet

Laatste kans op vrijkaarten Zandsculpturenfestijn!

NostalgieNet mag nog een aantal vrijkaarten voor het Veluws Zandsculpturenfestijn 2011 weggeven. Een dag die u niet mag missen!

Als Vriend van NostalgieNet kunt u gebruik maken van deze actie en dus gratis kaarten krijgen.

Word nu Vriend van NostalgieNet, mail ons uw abonneenummer en vraag om de vrijkaarten voor het Veluws Zandsculpturenfestijn 2011! Maximaal 2 kaarten per abonneenummer.

Let op: er zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar, dus wees er snel bij. Op = op!

Meld u snel aan als Vriend van NostalgieNet. Kijk op de website voor alle acties voor Vrienden van NostalgieNet!

maandag 4 juli 2011

Cultuur in beeld: Juliana

Maandag 4 juli begint de driedelige miniserie "Juliana in 70 bewogen jaren" op NostalgieNet. Een uniek portret van deze Nederlandse koningin met medewerking van Juliana zelf. Aan de hand van prachtige beelden en intieme interviews wordt een kijkje genomen in het leven van onze vorstin.

Deze documentaire uit 1979 over en met koningin Juliana van de legendarische filmmaker Bert Haanstra laat de levensloop zien van prinses Juliana, enig kind van koninklijke ouders: haar weg naar volwassenheid in de crisisjaren dertig, de vlucht naar Engeland en Canada en de terugkeer naar bevrijd Nederland. Ook onderwerpen als de dekolonisatie en de veranderende samenleving in de jaren vijftig komen aan bod.


Maandag 4 juli, dinsdag 5 juli en donderdag 7 juli om 18.00 en 22.00 uur op NostalgieNet

vrijdag 1 juli 2011

Maak kans op de dvd Hollands Glorie – Made in Holland


Maak kans op de dvd Hollands Glorie – Made in Holland

Welke hond is echt?

A: Snoopy
B: Lassie
C: Pluto

Ga naar www.nostalgienet.nl/prijsvraag en vul uw antwoord in.