woensdag 20 juli 2011

Vliegen in vogelvlucht

De mens is altijd geobsedeerd geweest door vliegen. In de Griekse mythologie was kunnen vliegen een belangrijk thema, wetenschappers zijn al eeuwen bezig met methoden bedenken om te kunnen vliegen en dit te optimaliseren. Zweefvliegtuigen en ballonvluchten gingen vooraf aan het moderne vliegtuig. Ondanks de eerste pogingen in de 9e eeuw wordt vliegen pas gebruikelijk in de 20e eeuw.

Na de korte vluchten van Gustav Whitehead in 1901 en de gebroeders Wright in 1903 ging de vliegtuigindustrie vanaf 1910 echt van start. Vanwege de oorlogen waar verschillende landen in verwikkeld waren werd het investeren in de ontwikkeling en bouw van vliegtuigen steeds aantrekkelijker. Nederland heeft een belangrijk rol gespeeld in de ontwikkeling van de burgerluchtvaart. In 1919 werd de KLM opgericht door Albert Plesman en richtte Anthony Fokker de Nederlandse Vliegtuigenfabriek op. Beide bedrijven hebben vanaf hun oprichting een stempel gedrukt op het Nederlandse bedrijfsleven van de 20e eeuw.

In 'Retourtje Toen Luchtvaart' komen alle herinneringen aan vliegen voorbij. Aan de hand van interviews en bijzonder archiefmateriaal wordt er een beeld geschetst van de Nederlandse vliegtuigindustrie van de 20e eeuw. Vliegtuigspotten, Fokker, de Uiver en KLM, alle hoogtepunten komen in het programma voorbij.

Retourtje Toen Luchtvaart
Woensdag 20 juli om 22.00 uur op NostalgieNet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten