maandag 6 juni 2011

Goedenavond dames en heren


Vanaf de jaren vijftig kreeg iedere omroep in Nederland een gezicht: de omroepster! Door de jaren heen zijn deze gezichten veranderd, maar zeker niet vergeten. Namen als Maartje van Weegen of Joop Smits worden in een adem genoemd wanneer je denkt aan televisiemomenten van die tijd. Dag in dag uit wensten zij ons een goedenavond. Stichting Beeld en Geluid stelde een boek plus DVD samen, over de omroepsters en de enkele omroepers die kenmerkend waren voor de Nederlandse televisie. Goedenavond Dames en Heren.

Halverwege de jaren vijftig veroverden omroepsters van de AVRO, NCRV, VARA, VPRO en KRO de huiskamers. Tanja Koen, Karin Kraaykamp, Hannie Lips, Ageeth Scherphui en Verti Dixon werden landelijke beroemdheden, als gastvrouwen van een nieuw medium. Meer dan honderd omroepsters verschenen een halve eeuw lang in beeld. En veel van deze iconen begonnen zo dan ook hun televisiecarrière. Van Viola Holt tot Humberto Tan, allen zijn bekend in televisieland en ooit begonnen als omroeper. In het boek en op de DVD is te lezen en te zien hoe zij hun debuut maakten.
Op 31 maart 2003 kwam er een einde aan het fenomeen. Omroepen besloten om belangrijke informatie tijdens programma’s door zonder beeld te vermelden. Na een lange tijd als kijker geïnformeerd te zijn door omroepsters, was dit een behoorlijke verandering binnen het bestel.
Arie Boomsma was onder andere een van de laatste omroepers van de Nederlandse televisie.

Enkele jaren na het vertrek van omroepers in Nederland, was het voor Beeld en Geluid eens tijd om al deze oude gezichten weer in het zonnetje te zetten. Hoogtepunten uit tientallen jaren omroeptelevisie zijn te zien op de DVD, en terug te lezen in het boek. Volgens Sonja Barend herkenbaar en amuserend voor alle generaties: “Hoe lang ook geleden, stemmen en gezichten van de omroepers en omroepsters van toen zitten als oude vrienden nog in het hoofd.”

Goedenavond Dames en Heren is een eerbetoon aan alle omroepers en een prachtig kijk- en leesboek voor iedereen die herinneringen aan de omroepgezichten wil ophalen. Met een voorwoord van Sonja Barend, zelf ook ooit begonnen als omroepster. Plus een dvd met 50 minuten uniek beeldmateriaal. Klik hier voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten