donderdag 17 februari 2011

Victoria, familiefabriek in Dordrecht

Biscuit- en chocoladefabriek Victoria uit Dordrecht is zelfs jaren na sluiting nog een bekend begrip bij velen. De Victoria-koekjes zijn in de 20e eeuw erg populair in Nederland. Vanwege de hoge importkosten besluit het Belgische bedrijf om in 1904 een fabriek in Dordrecht te openen. Met deze stap nestelt Victoria zich definitief in de Nederlandse cultuur.

De bekende koekjesfabriek uit Dordrecht blijkt van meet af aan een vooruitstrevend en sociaal bedrijf. Directeur Redelé introduceert als eerste de vrije zaterdagmiddag en in 1907 gaan de werknemers voor het eerst mee op een bedrijfsuitje. Daarnaast werden er maatregelen getroffen voor de persoonlijke hygiëne, gezondheid van de werknemers en waren er tal van verenigingen voor bijvoorbeeld sport en toneel. Veel vroegere werknemers kijken met weemoed terug naar de saamhorigheid, vele Nederlanders herkennen het familiegevoel uit de promotiefilmpjes van het bedrijf.

In de wervingsfilm Alie Gerritse aan 't werk zien we hoe Alie Gerritse solliciteert bij de Victoriafabriek en kennis maakt met de uitgebreide sociale regels en voorzieningen van het bedrijf. De het drukke verenigingsleven, de inmenging van werknemers in het bedrijfsbeleid en de jaarlijkse Sinterklaasviering komen voorbij. Alie geeft aan zich als mens gewaardeerd te voelen door het bedrijf, zeker als ze onverwacht een bloemetje krijgt op haar verjaardag van de directie.

Rijk Verleden: Alie Gerritse aan 't werk
Donderdag 18 februari om 18:30 en 22:30 uur op NostalgieNet


Bron: RTV Rijnmond

1 opmerking:

  1. Ik heb die tijd niet meegemaakt, nog niet geboren, maar dit was wel heel sociaal en vooruitstrevend.Tegenwoordig gaat het in de omgekeerde volgorde! Alles wordt afgebroken vanwege bezuinigingen,de maatschappij is ook een stuk egoistischer geworden.

    BeantwoordenVerwijderen