vrijdag 18 februari 2011

Alles over Dick Bos

Dick Bos, de heldhaftige detective, was enorm populair tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stripboekjes waarin de jui jitsu-expert misdaad op eerlijke wijze bestrijd zijn tot op de dag van vandaag gewild bij verzamelaars. In de documentaire van Paul Verhoeven en Jan Bosdriesz worden de avonturen van Dick Bos en zijn schepper Alfred Mazure belicht.

Alfred Mazure begon met het uitgeven van de stripverhalen vlak na het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na een moeilijke start werden de verhalen over Dick Bos uitermate populair. Dit bracht hem in een lastig parket, de Duitsers wilden dat Mazure een SS'er maakte van de held maar dat weigerde hij. De boekjes werden verboden. Mazure legde zich toen toe op film maken wat nooit een groot succes is geweest.Na de oorlog probeerde het Ministerie van Onderwijs de 'verderfelijke' boekjes te verbieden, zonder succes. Enkele jaren na de oorlog verhuisde Mazure naar Groot-Brittannië waar hij zijn werk als illustrator weer oppakte.

In deze documentaire over Alfred Mazure worden zijn turbulente carrière en het succes van Dick Bos belicht. Persoonlijke herinneringen van zijn vrouw, bekenden en fans van Dick Bos komen voorbij. De documentaire geeft een uitgebreid overzicht van de successen en strubbelingen van de veelzijdige kunstenaar Alfred Mazure.

Cultuur in beeld: Dick Bos
Vrijdag 18 februari om 18.00 en 22.00 uur op NostalgieNet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten