maandag 18 april 2011

Terug naar 18 april 1973

De datum 18 april 1973 staat in het geheugen van vele mensen gegrift. Na een hoop gesteggel en tegenslagen, waaronder een bomaanslag op het schip van Nordsee in opdracht van de directie van Veronica en een zware storm waardoor het schip vastloopt bij Scheveningen, komt het bestaan van de Nederlandse zeezenders ernstig in gevaar. Veronica en haar fans besluiten actie te ondernemen om de zeezenders van de ondergang te redden.

Na verschillende acties om Veronica op de been te houden lijkt het einde nabij. Na de zware storm van 2 april ligt het zendschip Nordeney in de vroege ochtend van 18 april weer op haar plek en worden de uitzendingen hervat vanaf het schip. Op deze dag gaan ook honderdduizenden jongeren gaan in Den Haag de straat op om te protesteren en start Veronica met een ledenactie om in het omroepbestel een plekje te veroveren.

Ondanks alle acties valt het doek voor de zeezender op 31 augustus 1974. Met veel emotie, een aangepaste programmering en ontroerende afscheidstoespraak van Rob Out stopt Veronica met uitzenden vanaf zee. In 1975 kreeg de VOO, Veronica Omroep Organisatie, heel voorzichtig een voet tussen de deur in Hilversum. Langzaamaan groeit de omroep uit tot een belangrijke speler in het omroepbestel en maakt voornamelijk tijdens de jaren 80 vele spraakmakende programma's. Veronica maakte deel uit van RTL-Veronique, de eerste commerciƫle Nederlandse televisiezender die in 1989 begon met haar uitzendingen. Na vele omwegen en naamsveranderingen is Veronica nog steeds op de Nederlandse televisie te zien.

In 192TV neemt Ad Bouman u mee naar de tumultueuze dag 18 april 1973. Hij kijkt terug op de gebeurtenissen van die dag en de invloed van de betoging op het bestaan van Veronica. Verschillende jingles en geluidsfragmenten van toen komen voorbij, waaronder de staking van de uitzending na de storm van 2 april. Alle nummers in de uitzending staan in het teken van de betoging. Een unieke kijk op deze bijzondere dag.

192TV: Ad Bouman neemt u terug naar 18 april 1973
Maandag 18 april om 20.00 uur op NostalgieNet




Stichting Nordeney met alles over Radio Veronica van 1959 tot en met 1974
Musical 'Herinnert u zich deze nog?' over Radio Veronica, te zien tot en met juni 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten