dinsdag 19 april 2011

Philips en televisie

Het merk Philips is onlosmakelijk verbonden met de introductie en productie van de Nederlandse televisie. Al sinds 1925 experimenteerde het Eindhovense bedrijf met het uitzenden van filmbeelden en in 1928 werd het eerste televisietoestel gedemonstreerd. In de jaren 30 werden de eerste test-uitzendingen een feit en verscheen voor het eerst een persoon op televisie, ook werden er materiaalwagens vervaardigd om onder andere in het buitenland demonstraties te geven. Vanwege de oorlog werden de experimenten opgeschort en de twee materiaalwagens werden bij een bombardement in 1942 vernietigd.

Na de oorlog, tussen 1948 en 1951, hervatte Philips de experimentele uitzendingen die op enkele honderden televisietoestellen in Eindhoven te ontvangen waren. De eerste officiƫle televisie-uitzending was op 2 oktober 1951 en werd verzorgd door de NTS, waar de verschillende publieke omroepen onder vallen. Later hield Philips zich bezig met onder andere de ontwikkeling van kleur-uitzendingen via de kabel, de Video Cassette Recorder, de introductie van testbeeld en natuurlijk de productie van televisies. Van beeldbuis tot breedbeeld en van Blu-ray (introductie in 1995!) tot plasmatelevisies, Philips en televisie horen bij elkaar.

Tot vandaag, blijkt uit de presentatie van Philips. Vanwege de tegenvallende kwartaalcijfers en de leidende rol van Aziatische bedrijven in het produceren van televisies heeft Philips besloten de productie aan het Chinees-Taiwanese bedrijf TPV over te dragen. Philips heeft een aandeel in het bedrijf en voor zeker 5 jaar zullen de geproduceerde televisies nog de merknaam 'Philips' dragen. Ondanks deze toezeggingen verdwijnt er wel een stukje Nederlandse mediageschiedenis.

Meer over Philips op Nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten