woensdag 2 maart 2011

Geld maakt niet gelukkig in Komedie om geld

Vanwege het 15-jarig bestaan van het Tuschinski-theater in Amsterdam gaf Abraham Tuschinski opdracht tot het maken van de duurste Nederlandse filmproductie tot dan toen. Max Ophüls werd aangetrokken om de regie van de film te doen. Middenin de crisisjaren, in 1936, kwam Komedie om geld uit met hoofdrollen voor Herman Bouber en Rini Otte.

In Komedie om geld verliest bankloper Karel Brand een tas met veel geld. Hij wordt gearresteerd maar wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Al snel krijgt hij een baan aangeboden als directeur bij een financieringsmaatschappij waar Brand zich bezig houdt met de sociale woningbouw. Later blijkt dat het bedrijf niet helemaal zuiver is en ze Brand ervan verdenken de tas met geld te hebben verduisterd. Hij slaat hij op de vlucht met zijn dochter Willy.

De film was bedoeld om het Nederlandse publiek een hart onder de riem te steken in de moeilijke economische tijden van de jaren 30. Ironisch genoeg kostte de productie een fortuin en was het een marginaal succes in de bioscopen. Filmstudio Cinétone moest zelfs tijdelijk de deuren sluiten om het financiële verlies te dragen. Toch waren de recensies zeer positief. Critici waren onder de indruk van de montage, het camerawerk en decor. Ook de hoofdrolspelers konden rekenen op lovende commentaren. De film met 'on-Hollands' allure is Ophüls' enige Nederlandse productie geweest.

Film: Komedie om geld
Woensdag 2 maart om 20.30 uur op NostalgieNet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten