donderdag 23 december 2010

Blog: Kerstmis

Rijk versierde etalages en fonkelende kerstverlichting op de straten. Huizen die letterlijk stralen van gezelligheid. Kou en gladheid kluisteren mensen aan huis. Kerstboom en televisie strijden om de meest prominente plaats in de huiskamer. Het zijn de donkere dagen voor kerstmis.



Op NostalgieNet werd deze maand het programma Retourtje toen: Kerstmis uitgezonden, waarin Nederlanders terugblikken op de kerstavonden uit hun jeugd. Persoonlijke herinneringen komen boven. Herinneringen aan echte kaarsjes in de kerstboom, het kindeke Jezus in de stal en de nachtmis in de kerk.



Wij gingen vroeger op kerstavond altijd naar de avondmis. Niet de preek, maar de ouderwetse, serene kerstsfeer die in de kerk hing, verleidde ons om één keer per jaar onze principes opzij te zetten en naar de mis te gaan. Tijd voor verstilde reflectie in de overdaad van het kerstfeest. Velen dachten er zo over, want de kerkbanken waren altijd goed gevuld. Dat dit buiten de kersttijd niet zo was, konden sommige ietwat verbitterde pastoors niet nalaten om te vermelden.



Weer thuis dekten we de tafel met het mooie servies voor het kerstontbijt. Als je om drie uur ’s nachts uit de nachtmis komt, is zo’n ontbijtje nog wel te begrijpen – zoals iemand vertelt in Retourtje Toen -, maar waarom wij ’s avonds om tien uur gingen ‘ontbijten’ heb ik nooit begrepen. Ach, het zal de traditie uit hun jeugd wel zijn waar mijn ouders op hun beurt weer herinneringen aan koesterden. De kerststol – natuurlijk met een dikke laag roomboter - en de warme broodjes uit de oven smaakten er niet minder om. Overal brandden kaarsjes en de kerstballen in de boom weerspiegelden het licht van de lampjes. Uit de stereo klonken steevast de hoge kerstklanken van een bekend kinderkoor waarvan de naam me ontschoten is. Afgewisseld door een kerstalbum van Herman van Veen. Deze kerstmuziek bleef hardnekkig van een cassettebandje komen, zelfs toen er al lang cd’s waren. Ook dat was traditie.



De kerstmis is inmiddels al jaren verdwenen uit mijn kerstritueel, maar de warme herinnering aan de geur van wierook, de galmende stem van meneer pastoor, de weldadig gedekte ontbijttafel en de kerstmuziek op cassettebandjes blijft.



Mathilde - redacteur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten