dinsdag 24 mei 2011

Mode van toen: jaren 20 en 30


De mode van de jaren 20 en 30 was onderhevig aan vele veranderingen, deels geleid door verschuivingen in de maatschappij als de Eerste Wereldoorlog en de ineenstorting van Wall Street in 1929. In deze decennia ging de mode van praktisch en sober naar vrouwelijk en traditioneel. Ontwikkelingen die op dat moment in de maatschappij aan de orde van de dag waren.


De mode van de jaren 1920 is qua stijl erg herkenbaar en onderscheidend. Tijdens en na de oorlog gingen steeds meer vrouwen aan het werk waardoor kleding praktischer en soberder werd, daarnaast was er in de jaren direct na de oorlog weinig animo voor decadentie. De jurken van de dames waren recht en sober en werden gedragen met onder andere imitatiesieraden en pumps met bandjes. Coco Chanel en Jeanne Lanvin waren in deze jaren erg populair. De jeugd wil in deze tijd genieten en opkomen voor haar eigen rechten en die van de vrouw. De 'Roaring Twenties' staan in het teken van emancipatie en het jongensachtige meisje: de garçonne.

In de jaren 1930 kwam de wereld in een financiële noodsituatie terecht. Vrouwen richtten zich weer op het gezin zodat de mannen meer kans hadden op de arbeidsmarkt. Op alle fronten keerde de samenleving terug naar meer traditionele waarden, dat was ook in het modebeeld te zien. Vrouwen kleedden zich traditioneler en eleganter dan in de jaren 1920, het silhouet van de kleding is zachter en meer gestroomlijnd en de opkomst van goedkopere synthetische stoffen is een feit. De filmindustrie kwam in deze jaren goed tot bloei waardoor filmsterren als Marlene Dietrich hun stempel op het modebeeld drukten.

In Nederland Toen Mode jaren 20 en 30 ziet u allerlei trends en stijlen uit deze vervlogen jaren terug. Van de Charleston en avant garde tot de pofmouwtjes en badpakken. Een uniek kijkje in het Nederland van toen.

Nederland Toen Mode jaren 20 en 30
Dinsdag 24 mei om 20.30 uur op NostalgieNet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten