donderdag 19 mei 2011

De wederopbouw van Nederland


Op 4 mei herdenken wij diegene die hun levens hebben opgeofferd in de strijd de vrede te handhaven. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Nadat Nederland weer in het bezit was van haar vrijheid, moest er ook weer een leefomgeving worden gecreƫerd. Oftewel, de wederopbouw. Met de wederopbouw kom je dagelijks in aanraking. Het is per slot van rekening een groot deel van de grond waar we over lopen en de gebouwen om ons heen die tot stand zijn gekomen dankzij de wederopbouw.

Na de Tweede Wereldoorlog was Nederland volledig ontregeld. Tijdens de oorlog was veel infrastructuur, zoals bruggen, wegen en spoorwegen vernietigd. Ook waren huizen, fabrieken en gebouwen vernietigd of beschadigd. Door een vereniging van krachten en beschikbare hulp van onder andere het Marshallplan, werd Nederland weer opgebouwd.

Momenteel doe ik research naar de periode van wederopbouw in Friesland.
Ik vond een groot aantal filmpjes waarop Friesland na de oorlog te zien is. In deze tijd van wederopbouw ging men in Friesland hard aan het werk om de provincie weer leefbaar te maken. Op beelden uit die tijd is te zien hoe met man en macht werd gewerkt om het vervoer in Friesland weer op gang te krijgen. Bruggen worden hersteld, bussen beginnen weer volgens het traject te rijden en boten verlaten overladen de haven.
Maar ook de landbouw moet weer op gang komen. De boeren beginnen weer meer zaaien en het vee begint zich ook langzaam maar zeker te ontwikkelen zodat de zuivelindustrie ook weer een nieuwe start kan maken. Friese koeien op de Veemarkt in Leeuwarden, een varende schuit met melkkoeien en een veekoper die onderhandelt op handslag met de verkoper; een tijdsbeeld van Friesland dat tijdens de oorlogsjaren weg is geweest.
Ook op het gebied van sport gaat men er weer op uit. Met mensen uit de buurt weer gaan zeilen in Sneek, of gaan rijden in het bos met de paarden. Langzaam maar zeker pakken mensen in Friesland de draad weer op. Het leven gaat door, de wederopbouw zet voort.

Voor meer beelden van Friesland in de wederopbouw, klik hier.

Laura - Redacteur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten