donderdag 7 april 2011

Een nieuw fenomeen: televisie!


Sinds kort heeft maar liefst tweederde van de Nederlanders digitale televisie. Ook het aantal mensen met een pluspakket blijft groeien. Digitale tv betekent meer zenders en meer keuze. Het is bijna niet meer voor te stellen dat er nog niet zo lang geleden slechts 1 net was: Nederland 1.

Naar de eerste tv-uitzendingen die hier te zien waren begin jaren vijftig, keek slechts een handjevol mensen. In de jaren daarvoor bestond tv in Nederland zelfs alleen maar in Eindhoven, waar een aantal medewerkers van Philips al naar de eerste experimentele uitzendingen van Erik de Vries konden kijken.

De eerste officiĆ«le landelijke tv-uitzending was op 2 oktober 1949. Vanuit Studio Irene in Bussum was van 20:15 tot 22:15 naast enige praktische informatie het spel ‘De Toverspiegel’ te zien. Series als ‘Swiebertje’, ‘Pipo de clown’ en natuurlijk het NTS Journaal volgden al snel. Wie had toen kunnen bedenken dat zo’n dertig tot veertig jaar later de televisie de plek van de radio in het centrum van de Nederlandse huiskamers zou hebben vervangen?

Echt populair waren de series die onder meer in de jaren zeventig en tachtig (sommige in kleur!) werden uitgezonden. Er waren slechts twee netten en de kans was dus erg groot dat je collega hetzelfde had gezien als jij. Zoals ‘De glazen stad’, ‘Dagboek van een herdershond’ en ‘Sil de strandjutter’.

De groei van digitale televisie maakt het nu mogelijk dat steeds meer mensen opnieuw kunnen genieten van deze hitseries. Digitale tv-zender NostalgieNet brengt deze en andere series uit de jaren zeventig en tachtig regelmatig weer op de buis. Bekijk de informatie onder ‘onze programma’s’ op www.nostalgienet.nl voor meer informatie over onze programmering. Tot ziens bij NostalgieNet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten