Gezondheidszorg is altijd een 'hot topic' geweest. Bezuinigingen in de zorg, de Mexicaanse griep, de werkdruk voor zorgverleners en de radioactieve straling na de tsunami in Japan. De volksgezondheid en de rol van de gezondheidszorg zijn regelmatig onderwerp van gesprek. Van politici tot de bakker op de hoek, gezondheid gaat iedereen aan.
Ook vroeger was de gezondheidszorg een belangrijke pijler van de samenleving. Sinds begin 20e eeuw waren er verschillende serieuze initiatieven om ervoor te zorgen dat alle arbeiders een zorgverzekering kregen. Pas in 1941 werd door de Duitsers het verplicht gesteld om lid te zijn van het ziekenfonds, hiervoor was slechts een derde van de werkende bevolking verzekerd. Na de oorlog groeit Nederland pas echt uit tot een verzorgingsstaat met onder andere een behoorlijke uitbreiding van het ziekenfondspakket, de AOW en overheidsbemoeienis in de financiën van de hulpverlening.
In de 20e eeuw hebben er veel veranderingen plaats gevonden in de gezondheidszorg. De overheid ging zich meer bemoeien met het reguleren van zorg en de kosten daarvan, onderzoekers en artsen gingen zich verder specialiseren en de zorg werd meer toegepast op de specifieke wensen van de patiënt. Gekkenhuizen werden psychiatrische ziekenhuizen en er kwam meer kennis over het voorkomen van epidemieën. Hele generaties zijn opgegroeid met de mantra 'Rust, Reinheid en Regelmaat', wat de hygiëne en persoonlijke gezondheid moest bevorderen. Langzaamaan verdwenen de bleekneusjes, 'dolhuizen', sanatoria en bakers uit beeld.
Nederland Toen Gezondheidszorg neemt u mee terug naar deze tijd. Van de rijdende tandarts in Amsterdam, schoolartsen, onderzoeksresultaten van TNO, het consultatiebureau tot de kraamzorg. Al deze onderdelen van de Nederlandse gezondheidszorg komen voorbij in deze aflevering van Nederland Toen.
Nederland Toen Gezondheidszorg
Dinsdag 15 maart om 20.30 uur op NostalgieNet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten