vrijdag 11 maart 2011

Het KNMI van toen en nu

Et voila: één druk op de knop en je kunt precies zien waar de regen- en onweersbuien zich nu bevinden. Desnoods op je mobiele telefoon. Moderne technieken zorgen ervoor dat het weer steeds inzichtelijker wordt en daardoor kun je redelijk inschatten of je een nat pak krijgt tussen nu en over pak ‘m beet drie uur. Voorspellingen over een langere termijn blijft toch iets van een gok in zich hebben.



Het weer: het blijft – zeker met ons erg veranderlijke klimaat – een geliefd gespreks- en klaagonderwerp. Want als het bijvoorbeeld vriest dan gaat het niet hard genoeg om te kunnen schaatsen, en als het volop zomert is het al snel te heet om ook maar iets te kunnen doen. En wie krijgen de schuld als de voorspellingen er naast zitten? De weermannen en –vrouwen natuurlijk! Zij zijn het visitekaartje van de weersvoorspellingen, en de belangstelling hiervoor blijkt ook wel uit het feit dat het weerbericht vanaf het prille begin van de televisie een onmisbaar element is waar uitgebreid de tijd voor wordt genomen. Overigens is de term voorspelling vandaag de dag wel redelijk achterhaald. Niet zelden wordt er namelijk ook uitgebreid teruggeblikt, vooral als het weer fraaie plaatjes heeft opgeleverd. Koeien die opdoemen uit de ochtendmist, fietsers die tegen beter weten in proberen tegen windkracht 10 op te boksen, sneeuwhopen die auto’s hebben bedolven: we hebben het al tig keer eerder gezien, en toch krijgen we er geen genoeg van.

Het oudste (in 1854 opgericht!), grootste (er werken zo’n 500 mensen!) en meest gerenommeerde weerinstituut in ons land is natuurlijk het KNMI: het Koninklijk Nederland Meteorologisch Instituut. Of het nou via het Journaal, kranten of internet is: dankzij dit instituut weten piloten welke route ze moeten vliegen, kapiteins of het gaat stormen en boeren of ze de oogst binnen kunnen halen. Én iedereen heeft wel eens van De Bilt gehoord. Maar het KNMI doet ook aan klimaatonderzoek (zeker in deze tijden van opwarming een eh… ‘hot’ onderwerp) en houdt het zich bezig met seismologie: bewegingen van de aardbodem. Maar voor veel mensen blijft het KNMI toch vooral handig om te weten te komen of ze morgen hun paraplu thuis kunnen laten…

Marcel - redacteur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten