vrijdag 29 juli 2011

Een maand lang Nederlands-Indie

In augustus staat de tv-zender NostalgieNet in het teken van Nederlands-Indië. In het themauur, dat dagelijks wordt uitgezonden, wordt onder andere teruggeblikt op het leven van de soldaten in Nederlands-Indië en de bijzondere maar moeilijke periode die de Indiëgangers hebben beleefd in het verre Indonesië. Daarnaast ook aandacht voor de goede oude tijd in Nederlands- Indie, de Tempo Doeloe, met een kijkje in het typische Indonesische leven van toen en de invloed van de Nederlanders op het prachtige land.

In het programma ‘Rijk Verleden’ zelden vertoonde films over het leven op de eilanden die nu nog steeds veel Nederlandse toeristen trekken: Java, Bali, Sumatra, Lombok en de Molukken. Maar ook boeiende documentaires over het bittere afscheid van Indie, de politionele acties en het gedwongen vertrek uit Nieuw-Guinea, waarin de leidende politici van die tijd hun verhaal doen: Drees, Schermerhorn, Beel en later ook Luns. Deze films geven een indringend beeld van de politieke en militaire verhoudingen van die tijd.

Een brug naar het heden wordt geslagen in de documentaire ‘Indo Nu’ van Peter Bouwman en Carol Burgmeestre, een kleurendocumenatire waarin vier generaties terugkijken op die tijd. Indrukwekkende interviews gelardeerd met zwart/wit materiaal van de mensen zelf.

Tot slot in deze themamaand twee unieke Nederlandse speelfilms uit de dertiger jaren die zich afspelen in Indie: de komedies "Suikerfreule" en "Rubber", een tragikomedie over liefde en overspel in het koloniale milieu. Op woensdag en zondag om 20.30 uur, op de vaste filmavonden van Nostalgienet.

Highlights:

Maandthema: Nederlands-Indië

Dagelijks om 19.00 uur


Rijk Verleden over Nederlands-Indië

Zaterdag 13 augustus om 21.00 uur


Speelfilms ‘Suikerfreule’ en ‘Rubber’

Woensdag 3 en zondag 14 augustus om 20.30 uur


Documentaire ‘Indo Nu”

Donderdag 18 en vrijdag 19 augustus




Kijk voor meer informatie in de programmagidsen of op www.nostalgienet.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten